De voordelen van meertaligheid voor bedrijven

mrt 6, 2017 | Business, Lokalisatie, Talen

voordelen van meertaligheid

Bedrijven willen vaak uitbreiden naar buitenlandse markten om te streven naar internationaal succes. Dat is zeker niet op een-twee-drie gebeurd. Er zijn verschillende mogelijkheden. Denk maar aan export, een fusie, een overname of een partnerschap. Eén belangrijke zaak mag u niet vergeten: om internationaal succes te bereiken, moet uw bedrijf meertalig zijn.

Bent u benieuwd naar welke voordelen meertaligheid nog met zich meebrengt? Lees dan verder…

Kennis van meerdere talen onderscheidt u van uw concurrenten

Er is geen twijfel aan: de voordelen van meertaligheid in internationale bedrijven zijn enorm. Met een goede kennis van het Engels komt men vaak al een heel eind vooruit omdat die bijna wereldwijd als “lingua franca” wordt beschouwd. Maar als uw bedrijf in meerdere talen kan communiceren, is dat een sterke troef. Zo onderscheidt u zich van de buitenlandse concurrenten. Zeker als die kiezen voor Spaans, Frans of een oosterse taal om te communiceren met zijn stakeholders.

Als u een meertalige bedrijfswebsite hebt, bereikt u ook een breder publiek. Denk wel eerst na over welk CMS-platform (bv. WordPress) u hiervoor wilt gebruiken. Sommige platformen zijn namelijk wat ouderwetser waardoor u zelf nog handmatig uw vertalingen moet plakken op de pagina’s in de verschillende talen.

Moedertaalsprekers geven u een unieke positie

Een andere troef die vaak wordt onderschat is de kracht om de moedertaal spreken van de internationale partners. Dat verschilt van de ene cultuur tot de andere, maar als u dat kan, heeft u alvast een sterk competitief voordeel. Het kennen van de lokale taal beschouwt men als een vorm van respect voor de cultuur en de identiteit van de klanten, waardoor het vertrouwen zal toenemen.

Bovendien geeft u door die investering in taalvaardigheid het gevoel dat u zich engageert op langere termijn. Als u graag een andere vreemde taal wilt bijleren, kunt u ook een taalcursus volgen in het buitenland. Op die manier krijgt u meer inzicht in de cultuur van dat vreemde land. Denk maar aan het beter begrijpen van lokale regels, gewoontes en marketingcommunicatie.

Een uitgebreide talenkennis zorgt ervoor dat uw carrièrekansen toenemen

Wanneer u wilt solliciteren voor een job, wordt er waarschijnlijk naar uw cv gevraagd. Als u kunt vertellen dat u een uitgebreide talenkennis heeft of uw studie en stage in het buitenland heeft gedaan, valt u zeker op. Als (toekomstig) werknemer bij een bedrijf nemen uw carrièrekansen ook toe. Als u bijvoorbeeld voor de Europese Unie werkt, wordt er namelijk verwacht dat u naast uw moedertaal ook twee andere talen perfect beheerst.

In de toeristische sector is het ook best dat u kunt communiceren in meerdere talen. U wilt namelijk het doelpubliek zo snel en gemakkelijk mogelijk van dienst zijn. Het is niet de bedoeling dat uw potentiële klanten vertaalapps moeten gebruiken om uw diensten te kunnen begrijpen. Daarom komt een meertalige bedrijfswebsite zeker van pas. Vergeet zeker niet uw inhoud af te stemmen op uw doelpubliek. Dat aspect, genaamd lokalisatie, zien veel bedrijven over het hoofd.

Boost voor zelfvertrouwen en moraal van het team

Als u of uw collega’s op het werk meertalig zijn, boost dat uw zelfvertrouwen en wordt de moraal van het team gestimuleerd. Denk bijvoorbeeld maar aan de kracht van meertalige werknemers die door hun talenkennis veel sneller hun band zullen versterken met klanten en andere lokale organisaties in het buitenland.

Meertaligheid bevordert de inclusiviteit en diversiteit binnen een bedrijf. Als u werknemers aanneemt met een verschillende moedertaal en die andere culturele gewoontes hebben, kan dat een goede invloed hebben op de sfeer.

Meertaligheid bevordert het probleemoplossend vermogen

Meertaligheid heeft tal van voordelen voor werknemers in een bedrijf. Allereerst verbeteren hun cognitieve vaardigheden. Hun probleemoplossend vermogen stijgt enorm en ze leren kritisch te denken. Door te werken in een meertalige omgeving, worden werknemers gedwongen om te schakelen tussen verschillende talen en culturele perspectieven, wat de creativiteit kan versterken.

Dankzij een goede taalvaardigheid verloopt de communicatie vlot en efficiënt

Bedrijven die de internationale markt betreden, hebben vaak te maken met klanten, partners en leveranciers uit verschillende delen van de wereld en de mogelijkheid om te communiceren in meerdere talen kan de efficiëntie en effectiviteit van het bedrijf verhogen.

Maar…Hoe goed zijn wij als Belgen in meerdere talen leren?

Uit onderzoek blijkt keer op keer dat wij Belgen het Engels (als tweedetaalsprekers), als beste ter wereld beheersen. Begrijpen we de nuances ook altijd wanneer we de taal gebruiken?

We hebben een quiz opgesteld om te toetsen hoe goed wij als Belgen de intentie van de Britten begrijpen in een zakelijke context. En wat blijkt: als het aankomt op ons begrip van nuances moeten we ons tevredenstellen met een mager zesje. Dat is zeker niet slecht, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering.

Meertaligheid levert alleen maar voordelen op!

Meertaligheid biedt bedrijven tal van voordelen, waaronder internationaal succes. U bent ook altijd uw concurrenten één stapje voor en uw carrièrekansen nemen toe. Als u al een job heeft, vergeet dan niet dat de werksfeer in uw bedrijf ook een boost krijgt en de cognitieve vaardigheden van de werknemers verbeteren. Kortom, als uw bedrijf over een goede taalvaardigheid beschikt, verbetert de communicatie met klanten en partners over de hele wereld.

powered by Typeform

Heeft u vragen?

Onze projectmanagers staan tot uw beschikking. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of een gratis offerte.

Zoeken