België: een klein land, maar een grote markt voor vertaalwerk!

nov 16, 2016 | België, Talen

vertaalwerk

België is een relatief klein land met welgeteld 11 miljoen inwoners. Het heeft een rijke geschiedenis achter de rug. Ons land kent maar liefst drie officiële talen: Nederlands, Frans en Duits. Heel wat vertaalwerk nodig dus! Maar daarmee is nog lang niet alles gezegd! Het landje is opgedeeld in drie gemeenschappen (de Vlaamse, Franse en Duitse) en drie gewesten (het Vlaamse, het Waalse en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest). De beslissingsbevoegdheid is geen exclusief recht van de Federale Regering of het Federaal Parlement, maar die is verspreid over verschillende instanties die elk op autonome wijze hun bevoegdheden hebben.

Ingewikkeld denkt u? Misschien wel, maar deze meertalige omgeving biedt boven alles een rijke voedingsbodem voor de verdere ontwikkeling van de vertaalmarkt.

Vertalers: pioniers in communicatie op nationaal niveau

Het verbaast u misschien dat inwoners van eenzelfde land er niet in slagen om in dezelfde taal te communiceren? Dat is dagelijkse realiteit in ons land. Het is een feit dat niet alle Belgen tweetalig, laat staan drietalig zijn. En het is daar dat tolken en vertalers op de proppen komen. Zij zorgen ervoor dat er een goede communicatie blijft bestaan te midden van dit kleine landje, voorwerp van de taalverschillen die zich verder konden ontwikkelen doorheen de tijd.

Brussel, hoofdstad van de Europese UnieBrussel, hoofdstad van de Europese Unie

Bovenop de meertalige context die typisch is voor België, komt er nog een extra dimensie tevoorschijn voor vertalers en tolken. Het zal u niet verbazen dat Brussel, de politieke hoofdstad van de 27 landen die behoren tot de EU. De meerderheid van de instellingen aan de Europese Unie herbergt, in het bijzonder de Europese Commissie en Parlement en de Raad van Ministers. Deze instellingen ontvangen elke dag opnieuw een ruime waaier van buitenlandse vertegenwoordigers die neerdalen in onze hoofdstad voor hun ruime waaier aan activiteiten. Op een haast natuurlijke wijze zijn onze taalexperten hier aan de slag, in het hart van de talrijke internationale interacties in Brussel.

brussels international organisations 300x143 1Brussel als zetel van tal van internationale organisaties

Naast de Europese instellingen hebben tal van internationale organisaties hun hoofdzetel in onze hoofdstad. Zo denken we bv. maar aan de NATO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie), de WDO (Wereld Douane Organisatie) of de vele andere organisaties met een afdeling in Brussel zoals de UNO, de UNESCO, de WGO (de Wereld Gezondheid Organisatie), de IAO (Internationale Arbeids Organisatie). Al deze organen met hun internationale dimensie en hun verschillende talen en culturen, maken van Brussel een draaischijf in meertalige communicatie en het daarmee verbonden vertaal- en tolkwerk.

De goede Belgen

Dat is zeker het geval als u naar Vlaanderen komt. Omdat Vlaanderen zo klein is, en zelfs de vorige veroveraars van het Noorden met dezelfde tongval moeilijkheden hebben met het Vlaamse dialect, weet een Belg zich als geen ander aan te passen aan andere talen. De gemiddelde Belg heeft minstens kennis van Nederlands en Frans. Over het algemeen zijn zij ook zeer vlot in het Engels. Als een toerist België komt bezoeken, zal uw gastland er alles aan doen om u in uw taal aan te spreken. Het is ook daarom dat vertalingen altijd van pas komen in grotere steden zoals Antwerpen, Brussel, Brugge, enzovoort.

international flags 300x158 1België, een strategische as voor vertaalwerk

Vertalers en tolken van overal ter wereld voelen zich aangetrokken tot deze bloeiende markt in het land van bier en chocolade. Velen zien er mooie toekomstperspectieven en proberen hun plaats op deze markt te veroveren, in het hartje van een sector gekenmerkt door een felle concurrentie. Beste vertalers en tolken… U weet dus waar te zoeken voor een volgende uitdaging!

BeTranslated werkt met vertalers die de bron- en doeltaal machtig zijn. Wij werken uitsluitend met vertalers die vertalen naar hun moedertaal.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor bijkomende informatie. Onze specialisten staan altijd voor u klaar en beantwoorden al uw vragen binnen de 24 uur.

Heeft u vragen?

Onze projectmanagers staan tot uw beschikking. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of een gratis offerte.

Zoeken